Reserveer nu

Futuristisch Almere

 

Voor architectuurliefhebbers- en kenners is Almere een echt avontuur.  Wereldwijd staat de 37 jaar jonge stad bekend door de architectonische hoogstandjes, zoals De Smaragd, Lakeside, Side by Side en The Wave. Een completere ‘collectie’ van recente bouwstijlen vind je niet in Nederland. De opvallende skyline van het stadhart van Almere is al zichtbaar vanaf de A6.

Veel gebouwen in Almere hebben een eigen verhaal, zoals de woontorens ‘Side by Side’. Op de originele maquette stonden de torens in één lijn, totdat iemand tegen de maquette aanstootte. De gebouwen stonden daarna haaks op elkaar,  de architecten vonden het een leuk idee, en hebben het uiteindelijk zo gelaten.

Apollo Hotel

Ook aan ons eigen Apollo Hotel Almere kleeft een verhaal. Het gebouw is ontworpen door de Engelse architect William Alsop. Het hotel is gebouwd op palen en heeft een bolvormig entreegebouw, met een gele zijkant. Tijdens het ontwerpen besloot de architect een deel van het entreegebouw af te ‘snijden’. Het entreegebouw lijkt hierdoor ontzettend veel op een aardappel in een bruine schil. Het schijnt dat de architect hier het volgende over heeft gezegd: ‘Like a potato, just make it yellow’.

De Stofzuiger

Wanneer je door Almere loopt kom je echt de meest aparte gebouwen tegen. Zo is er ook de Stofzuiger, een gebouw wat bestaat uit twee delen. Een recht deel vormt een deksel die schuin uit de grond omhoog lijkt te komen. De naam van het gebouw staat voor de functie, via een ondergronds buizenstelsel wordt in dit gebouw al het vuilnis uit de stad opgezogen.   

Het Klokhuis

Werkelijk alles kan qua architectuur in Almere, zo vind je in Almere duurzame gebouwen, zoals het Klokhuis. Met dit gebouw wil de stad kinderen van 6 tot 12 jaar spelenderwijs kennis laten maken met innovatie, bouwen en duurzaam leven. Via verschillende spellen en activiteiten zoals dans, koken en toneel worden er in dit gebouw educatieve onderwerpen aangekaard. Warmte, water en licht schakelaars zijn in het Klokhuis gekoppeld aan meters waar iedereen het energiegebruik van het gebouw kan aflezen. Het gebouw lijkt echter niet op een Klokhuis, maar op een grote roze taart, met een hoge glijbaan!

Kortom, er is genoeg te ontdekken in Almere!

5 unieke weetjes over Almere

1.            Wist je dat… Almere voor 47,6% uit water bestaat en 52,4% bestaat uit land?

2.            Wist je dat… je in Almere altijd rustig kan fietsen omdat je nergens direct langs de snelweg fietst?

3.            Wist je dat… de inwoners van Almere heel jong zijn?
               Maarliefst 56% van de inwoners is jonger dan 40 jaar!

4.            Wist je dat… veel mensen naar Almere verhuizen, want slechts 20% is hier geboren?

5.            Wist je dat… de Nederlandse film De Nieuwe Wildernis op steenworp afstand van Almere is
               opgenomen? 

'Side by Side'